Monday, September 10, 2012

Zakaj moramo izgubiti telesno maščobo in ne le telesno težo?


Ali veste, zakaj večina diet nikoli ne uspe? Glavni cilj skoraj vseh je zmanjšanje številke na tehtnici oziroma da se lahko spravimo v tiste ozke kavbojke, katere smo skrili globoko v omaro. Vendar je pravilni in trajni način izgube telesne teže malo bolj zapleten, kot vam bom kmalu razložil. Najprej moramo razumeti kako so naša telesa zgrajena.

Naša telesa so zgrajena iz štirih različnih delov in sicer, iz vode, kosti, mišic in maščobe. Naša povečana telesna teža ni nič drugega kot povečana teža enega ali več delov (ponavadi je neželena telesna teža povezana s povečano maso maščobnega in delno tudi vodnega tkiva).

Telesna voda je vsa voda, katero imamo v telesu. Nahaja se v vsaki celici, medceličnem prostoru, možganih (70%), pljučih (90%), sklepih… Količina vode v telesu niha čez naše življenje in čez dan in je lahko kjerkoli med  lahko dehidracijo in zadrževanjem vode.

Tudi masa kosti se skozi življenje lahko zelo spreminja. Vrhunec doseže med 30. in 40. letom. Za tem začne naše telo izgubljati minerale in kosti postanejo krhkejše, kar poveča možnost bolezni kot sta osteopenija in osteoporoza. 15% telesne teže pri moških in 122% pri ženskah je kostna masa.

Pusta telesna masa oziroma mišično tkivo, ni nič drugega kot naša metabolna peč. Mišice omogočajo našemu telesu gibanje, proizvajajo toploto in omogočajo notranjim organom periodično krčenje. Pri moških gradijo mišice 35 – 55% telesne mase, pri ženskah pa je ta delež med 20 in 40%. To mogoče zveni zelo nepravično, vendar ne smemo pozabiti, da so v preteklosti moški bili lovci in ženske nabiralke ter da potrebujejo ženske več maščobnega tkiva zavoljo nosečnosti.

Ženske imajo več telesne maščobe. Pri moških gradi maščevje okoli 16% telesne mase, pri ženskah pa je ta delež med 25 in 27%. Vsi imamo dve vrsti maščobe v telesu in sicer visceralno, ki obdaja notranje organe in jih ščiti, ter podkožno, ki prvenstveno služi kot izolacija.

Kot sem rekel že prej, je večina diet zasnovanih tako da ne uspejo.  Na njih lahko brez težav izgubimo telesno maso, vendar bo večina izgub nastala zaradi izgubljene vode in puste mišične mase. Pravi cilj izgube telesne teže je izguba telesne maščobe in povečanje ali vsaj vzdrževanje puste mišične mase. Za kaj takega resnično ne potrebujemo neke posebne diete. Samo moramo slediti zdravemu načinu prehranjevanja in se moramo redno telesno udejstvovati.

Do naslednjič, ostanite močni in bodite prijazni

No comments:

Post a Comment