Wednesday, September 12, 2012

Fitnes v medijih in Ali je BMI dober način za ugotavljanje sestave telesa?


Zadnjih nekaj desetletji je vsak fitnes ekspert, dietetik, nutricionist, doktor in bolj kot ne vsakdo, ki je imel vsaj 5 minut časa, svetu predstavil nov in revolucionaren način za hitro in učinkovito izgubo telesne teže. Dan danes lahko na tržišču najdemo ogromno naprav ki am zagotavljajo “izgubo še zadnjega grama maščobe/pridobitev 5 kilogramov mišične mase/izboljšanje kvalitete življenja za samo 3-10 minut na dan”. Bolje da niti ne začnem govoriti o vseh “dietah” ki trdijo, da bodo naredile čudeže. Kaj čudeže, še kuhinjo vam bodo pospravile in pazile na otroke. Vsi se hvalijo in promovirajo svoj izdelek kot “prav tisto” kar potrebujete, da dosežete svoj želeni cilj. Ne, ne želeni. Zasluženi!

Vendar zakaj je temu tako? zakaj smo potrošniki tako slepi in verjamemo vsaki, čez lase prevlečeni trditvi? Seveda je ta efekt še močnejši, če to trditev slišimo od zdravnika s televizije, saj smo prepričani, da ON točno ve, kaj mi potrebujemo. Kdaj je ta industrija postal tako močna in predvsem, zakaj smo ji dovolili, da se je to zgodilo?

Hitri in poceni rezultati so odgovor. Ne pozabimo, da živimo v zelo hitri družbi, kjer si skoraj nihče več ne zna vzeti časa zase, kaj šele za koga drugega. Takšna družba zahteva hitre rezultate in le samo to. Zahteva tudi da igramo igro uspešnega človeka, ter da tudi tako izgledamo. Če pogledamo skozi oči “uspešnega” človeka, vidimo da je služenje denarja zelo preprost postopek, med tem ko je skrb za svoje zdravje zelo težak, predvsem zato, ker zahteva veliko časa. Če želiš zaslužiti še več denarja se moraš samo bolj posvetiti temu. Pa kaj če si zato razdražljiv, utrujen, dehidriran in ti manjka hranil. Saj zato pa imamo tablete, kajne?

Dovolite mi, da sem zagovornik zdravega razuma za trenutek in da vam pomagam na vaši poti. Pa naj bo ta izguba nezaželene telesne maščobe, pridobivanje mišične mase, izboljševanje splošnega zdravja ali iskanje ravnotežja v svojem življenju.

Trajna in zdrava izguba telesne maščobe je težek in dolgotrajen proces, ki zahteva nekaj energije, tako fizične kot mentalne. Na srečo je ta proces zelo preprost in če si ogledate prejšnje objave, boste kaj hitro lahko začeli svojo lastno pot. Ne potrebujete nikakršnih dragih diet, izdelkov ali posebnih “super, kemično modificiranih in okrepljenih” živil. Isto je pri izboljševanju fizične aktivnosti, vendar se morate zavedati ene stvari. Ravnotežje. Ravnotežje v mislih in dejanjih je ključ dolgega in izpolnjenega življenja.

Kot že veste, se indeks telesne mase (BMI) uporablja za ugotavljanje ali ej posameznik v mejah zdrave telesne teže. BMI lahko izračunamo po preprosti enačbi:

BMI = teža (kg)/višina2 (m)

Po standardih centra za kontrolo bolezni (CDC) iz Združenih držav Amerike, lahko  dobljeno število pade v eno izmed naslednjih kategorij:

Prenizka telesna teža: < 15.0
Nizka telesna teža: 15.0 – 15.9
Zmanjšana telesna teža: 16.0 – 18.4
Zdrava teža: 18.5 – 24.9
Povečana telesna teža: 25.0 – 29.9
Debelost: 30.0  – 34.9
Prevelika debelost: > 35

Poglejmo na japonsko:

Zdrava teža: – 18.5 – 22.9
Povečana telesna teža:  – 23.0 – 24.9
Debelost - > 25.0

Za konec pa pooglejmo še Slovenijo:

Zdrava teža: 18.5 – 24.9
Povečana telesna teža 25.0 – 29.9
Debelost, prva stopnja: 30.0  – 34.9
Debelost, druga stopnja: 35.0  – 39.9
Debelost, tretja stopnja: > 40.0

BMI razpon je zelo odvisen od rase, življenjskega načina in drugih dejavnikov.

Na žalost ima BMI nekaj večjih napak. Ne upošteva dejstva, da so naša telesa sestavljena iz večjega števila tkiv, oziroma delov, ki imajo za isto težo različne prostornine. Ti deli so vodna masa, kostna masa, mišična masa in maščobna masa. Če bi primerjali dva človeka, ki sta isto visoka in težka, le da je en profesionalni športnik in tehta 95 kilogramov, drugi pa je uradnik, bi oba imela isti indeks telesne mase. Kljub temu, da je med njima velika razlika v zgledu in zmogljivostih.

Na srečo obstajajo številni drugi načini za določevanje sestave telesa in ugotavljanje, ali je posameznik zdrav, kar se telesne teže tiče.

Razmerje med pasom in boki (waste to hip ratio) je natančna metoda merjenja posameznikovega zdravja in določevanja tveganja razvoja nekaterih srčno žilnih bolezni.

Postopek je zelo preprost in sicer potrebujemo le merilni trak in izmerimo obseg pasu in obseg bokov na najširših delih. Števila nato vnesemo v spodnjo enačbo:

WHR = Obseg pasu/Obseg bokov

Če je pri to število večje od 0,90 pri moških in 0,85 pri ženskah, potem je stopnja tveganja za boleznimi povezanimi z debelostjo večja. Takšnega človeka lahko označimo kot debelega posameznika.


Do naslednjič, ostanite močni in bodite prijazni.

No comments:

Post a Comment