Monday, September 10, 2012

Kako lahko izmerimo telesno sestavo?


Zelo dolgo sta tehtnica in ogledalo veljala kot najzanesljivejši orodji za določevanje napredka v izgubi telesne teže ali pridobivanju mišične mase. Vendar sta zaradi povečanja psiholoških motenj, kot so anoreksija, bulimija in bigoreksija, postali neprimerni za veliko ljudi.

Do sedaj sem vam razložil zelo veliko o telesni sestavi, vendar da bi jo bolje razumeli, moramo pobrskati malo golobje po literaturi, v večini primerov pa tudi v denarnice.


Indeks telesne mase (BMI), s katerim ugotavljamo ali je posameznikova telesna teža primerna glede na njegovo višino, nam da zelo okvirno sliko realnega stanja telesne sestave. Veliki minus te metode je upoštevanje zgolj telesne teže in ne teže posameznih maščobne, mišične kostne ali vodne mase.
Menim, da je ta zelo zgrešena ravno zaradi zgoraj navedenih razlogov.

Najboljši in cenovno najugodnejši način določevanja telesne sestave je meritev podkožnega maščevja s kaliperjem. Če to metodo izvaja le ena oseba, vsakič z istim kaliperjem, je 98% zanesljiva. Lahko se uporabi metoda treh ali sedmih mest.

Čeprav je ta metoda zelo primerna (še posebno če imamo lasten kaliper, ki stane med 10 in 20 evrov) ima še vedno določene pomanjkljivosti. Rezultati so lahko drastično različni, če meritve izvajajo različni ljudje, saj je odčitavanje števila zelo subjektivno in odvisno od izkušenj osebe, ki izvaja meritve. Izkazala se je tudi kot neučinkovita metoda pri presuhih in predebelih ljudeh.

Zadnja metoda, katero bi vam rad predstavil je merjenje telesne sestave pod vodo. Ta metoda uporablja Arhimedov princip plovnosti. Maščobno tkivo ima manjšo, mišično in kostno pa višjo gostoto od vode. Bolj ko je klient ploven, več telesnega maščevja ima.
Ta metoda je izredno dobra, vendar je zelo nedostopna zaradi obsega potrebne opreme.

Do naslednjič, ostanite močni in bodite prijazni.

No comments:

Post a Comment