Thursday, October 11, 2012

Anaerobne vaje in EPOC?


Poglejmo kaj se v telesu zgodi, če je premalo kisika.

Če je v telesu premalo kisika, le to ne more vzdrževati aerobnega metabolizma in preide na anaerobni metabolizem in ustvari »kisikov dolg«. Anaerobno pomeni, da se vsi procesi odvijajo v pomanjkanju kisika in se lahko naprej delijo na anaerobno glikolizo in kreatin fosfatazni sistem.  

Oba sistema izkoriščata glukozo kot vir energije, vendar ne proizvajata ATP. Zaradi »kisikovega dolga« se proizvedejo velike količine toplote, vodikovih ionov in mlečne kisline. Večina ljudi verjame, da je mlečna kislina odgovorna za takojšnjo in podaljšano bolečino v mišicah po vadbi (saj se kopiči v mišicah). Nekatere raziskave predlagajo, da so glavni razlog za boleče mišice v bistvu mikroskopske poškodbe mišičnega tkiva. To razlagajo s tem, da se 80% mlečne kisline v roku 1 ure po vadbi, prenese v jetra in se tam razgradi.

Telo se bo poskusilo prilagoditi treningu s hiperventilacijo (pospešenim  in poglobljenim dihanjem). Na žalost je to zaman, saj je mejni faktor pri takšnih vajah zmožnost mišic, da poberejo kisik iz krvi in ne velikost pljuč.

Anaerobna vadba ni nič drugega kot vadba z utežmi oziroma vadba s težo telesa. Traja krajši čas (do 2 minuti) pri visoki intenzivnosti kot je npr dvigovanje uteži, šprinti in podobno.

Ne misliti, da naša telesa uporabljajo le eno ali drugo metabolno pot. Kot pri vseh ostalih stvareh v življenju, tudi tukaj velja pravilo ravnotežja. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Najverjetneje se sprašujete, katere so prednosti vaj z utežmi? Saj en kurijo maščob, kajne? Odgovor na to je jasen in glasen NE! Vaje z utežmi morajo biti enkameren del katreregakoli programa, skupaj z aerobnim treningom in uravnoteženo prehrano. Ž

Da naštejem le nekaj prednosti, ki jih prinese anaerobna vaba oziroma vaja z utežmi:

1.       Zmanjša količino telesne maščobe
Vadba z utežmi poveča mišično maso in s tem poveča metabolizem telesa (količino kalorij, katere se pokurijo v enem dnevu). Čepa treniramo zelo intenzivno, zraven ustvarimo še afterburn efekt (opisan spodaj)

2.       Gradi in vzdržuje pusto mišično maso.
S staranjem začnejo naša telesa počasi razpadati in mišično tkivo se veliko hitreje razgradi kot maščobno. Vadba z utežmi vzdržuje in tudi lahko poveča mišično maso.

3.       Preprečuje srčno žilne bolezni in druge, kot so sladkorna bolezen tipa 2, težave s spodnjim delom hrbta in ojači imunski sistem (zaradi povečanega pretoka krvi).

4.       Poveča kostno gostoto
Poveča krvni pretok in s tem hitrost in prehranjenost kosti.

5.       Preoblikuje telo
Popolnoma jasno, kajne?


Zadnjih nekaj dni sem dobil številna sporočila od starih strank, v katerih so me spraševali, kaj je to EPOC (excess post-exercise oxygen consumption). Verjemite mi, da sem se o tem pogovoril z vsakim izmed njih… No, morda nisem uporabil izraza EPOC, vendar se v imenu skriva odgovor na to vprašanje. EPOC ni nič drugega kot slavni AFTERBURN!

Naša telesa ne kurijo kalorij le med treningom. Kurijo jih skozi cel dan, celo naše življenje in sicer zavoljo rasti, obnove in povečane telesne aktivnosti. Vzemimo primer, da sem se odločil opraviti srednje intenziven TRX trening, ki traja 45 minut. Po treningu sem pogledal na svoj merilec utripa in ugotovil, da sem pokuril med 450 in 500 kalorij. Moj srčni utrip se je relativno hitro vrnil v svoj normalni ritem.

Drug dan pa sem se odločil, da bom opravil visoko intenziven TRX trening pri svojem trenerju, Petru. Srčni utrip sem imel večino treninga povišan večino treninga in sem po zaključenem treningu videl, da sem porabil med 550 in 600 kalorij. Srčni utrip je potreboval več časa, da se je spustil v normalno mejo. In to ni vse! Po tako intenzivni vadbi potrebuje telo več časa in energije, da si opomore, nadomesti gorivo in popravi škodo. Posledica tega je povišana stopnja metabolizma tudi do 15% za naslednjih par ur, kar pomeni še več skurjenih kalorij!

Katero vajo bi pa sedaj najraje opravili?

Do naslednjič, ostanite močni in bodite prijazni

No comments:

Post a Comment