Monday, October 15, 2012

Tek!



Poletja je končno konec in vsi tekači, občasni ali rekreativni, so se zbudili iz svojega poletnega spanca. Ceste in poti so prepolne tekačev in vsakdo izmed njih si želi izboriti svoj del ceste in kakšno urico samote. Če želite postati eden izmed teh ljudi, potem vam priporočam, da si preberete in zapomnite naslednjih par kratkih navodil.



1.       Če je to vaš prvi stik s fizično aktivnostjo oziroma ste pred kratkim preboleli poškodbo vam priporočam, da se posvetujete s svojim zdravnikom, če ste za takšno obliko razgibavanja že pripravljeni.

2.       Začnite počasi. Ni potrebe,m da se že pri prvem treningu preženete in izmučite do konca. Fizična aktivnost je del  vsakdanjega življenje in definitivno ne bi smela postati čas, v katerem se mučite. Začnite s hojo in sicer 4 do 5x tedensko za 45 do 60 minut.

3.       Dobra oprema je bistvena, ne glede na to ali hodite ali tečete. Investirajte denar v kvalitetne čevlje. In ne, 3 leta stari sprehajalni čevlji niso primerni za tek!

4.       Naredite si načrt proge. Ne boste mogli verjeti, kako vas lahko tako majhna stvar motivira.

5.       Pričnite z 5 do 10 minutnim dinamičnim ratezanjem/ogrevanjem. NIKAKOR IN NIKOLI ne tecite predno ste se dobro ogreli (to je kot prošnja za poškodbo)

6.       Začnite z 10 minutno hojo, kateri sledi 5 do 10 minutni lahkotni tek. Za konec pa si vzemite še 10 minut za lahkotno hojo.

7.       Vse skupaj zaključite z 5 do 10 minutnim statičnim raztezanjem. Ponovite korake 5 do 7 vse dokler ne boste sposobni preteči 30 minut s srednje hitrim tempom.






Po tem, ko se vam je uspelo premakniti iz objema kavča in televizije in ste izkusili ugodje, ki ga prinese tek, je čas, da se naučite o pravilni tekaški formi.






1.       Roke in ramena morajo med tekom biti sproščeni. Nikakor jih ne imejte v krču in ne dvigujte ramen, saj vam to ne bo nikakor pomagalo.

2.       Podlahti morajo z nadlahtmi biti v  približno 900 kotu. Če je ta kot prevelik (podlahti so bližje stegnom), se porabi preveč energije za stabilizacijo telesa in roke postanejo zelo moteče pri teku. Če je kot premajhen (podlahti so bližje prsim) obstaja velika verjetnost, da dobite krč.

3.       Če imate občutek, da vas je začelo krčiti v ramenih ali rokah, potem jih le popolnoma sprostite. To bo zmanjšalo napor in povečalo njihovo prekrvavitev, zaradi česar bo bolečina kmalu popustila.

4.       Držite komolce bližje telesu. Niste piščanci in se ne trudite poleteti! Poleg tega je to zelo velika potrata energije, katero je pametneje posvetiti v hitrejši tempo.

5.       Nagnite se naprej. Ne preveč seveda, saj nočemo da padete na nos. Že 4o naklon naprej bo drastično izboljšal vašo formo.

6.       Ko se z nogo dotaknete tal, poskusite pristati na blazinah prstov in ne na peti. Raziskave kažejo, da imajo tekači, ki padejo na blazine stopal in ne na peto, manj poškodb kot drugi.

7.       Ne silite se v daljši korak! Prisiljen daljši korak poveča možnost poškodbe in definitivno ne pomaga pri boljši tekaški formi.

Do naslednjič, ostanite močni in bodite prijazni.

No comments:

Post a Comment