Thursday, October 18, 2012

Vlaknine in Zajtrk.


Pred kratkim sem imel dolg pogovor s svojo dobro prijateljico. Punca se mi je pritoževala zaradi svoje redne zaprtosti. Rekla je, da ima občutek kot da je upočasnjena, brez energije in napihnjena. Po tem ko sem pregledal njeno prehrano mi je bilo dokaj hitro jasno, kje je vzrok. Primanjkovalo ji je vlaknin.

Za razliko od drugih ogljikovih hidratov (OH) se vlaknine ne morejo razgraditi v telesu, kar pomeni da se ne morejo prebaviti. Ravno zato za nas nimajo kalorične vrednosti. Vendar so pomembne, saj pomagajo pri vzdrževanju zdravja na mnogo načinov. Zmanjšajo verjetnost nastanka srčno žilnih bolezni, sladkorne bolezni in zaprtja. Nekatere raziskave so predlagale, da lahko zadosten vnos vlaknin zmanjša verjetnost za nastankom raka na debelem črevesju, vendar so bile zavrnjene.

Poznamo dve vrsti vlaknin in sicer vodotopne in ne-vodotopne. Vodotopne vlaknine se vežejo na maščobo v prehrani, zniža LDL (slab holesterol) in pomaga pri uravnavanju sladkorja v telesu. Tako kot ne-vodotopne vlaknine da prostornino naši hrani ter nam s tem omogoča, da smo siti dlje časa. Netopne vlaknine potisnejo hrano skozi prebavila in s tem omogočajo presnovo hrane. Če jih ne bi bilo, potem bi se v nekem delu naših prebavil hrana ustavila in bi začela gniti.

Obstaja staro prepričanje, da uživanje večje količine vlaknin pospeši hitrost iztrebljanja. To ne drži. Vpliva na težo iztrebka in tudi na količino naših poti na WC.

Pri vlakninah, ki jih jemljemo z dodatki, moramo biti še posebej previdni, saj povečana količina vnosa vlaknin negativno vpliva na sprejemanje kalcija. Pametno je zaužiti nekih 12 – 14g vlaknin na 1000 zaužitih kalorij (kar nanese nekje med 25 in 30 g vlaknin)

Odličen vir vlaknin so zelenjava (špinača, solate, korenje, kumare…) sadje, stročnice, polnozrnata živila, Kus Kus in semena.



Ljudje me pogosto vprašajo, katera je najlažja stvar, ki jo lahko naredijo, da izgubijo/obdržijo težo ali da imajo več energije. Seveda jim vedno povem, da se morajo pravilno prehranjevati, biti redno fizično aktivni in da morajo dovolj spati. Seveda, to ni odgovor, katerega iščejo. Nisem oseba, ki vam bo dala najpreprostejše nasvete, s katerimi boste rezultate videli šele čez par let.
Vendar pa obstaja ena stvar, ki jo lahko spremenite takoj in bo že isti dan prinesla pozitivne rezultate. Jejte zajtrk!

Ljudje, ki ne jedo zajtrka, zaužijejo skozi dan več kalorij od tistih, ki jedo zajtrk. To je dejstvo. Za ostale obroke izberejo slaba živila, saj jih žene predvsem impulz. Kot pri večini stvari v življenju, je tudi pri hrani veliko odvisno od tega, kako začnemo. Izbira živil pri zajtrku lahko drastično vpliva na izbiro živil v naslednjih obrokih.

Vendar kaj naj jemo za zajtrk? Dobri stari kosmiči so vedno opcija. Le bodite pozorni, da so kosmiči polnozrnati in nimajo dodanega sladkorja ali kakšnih drugih snovi. Preko njih polijte malo organskega ali kokosovega mleka in dodajte malo cimeta.

Jajca so odlična za začetek dneva. So skoraj popolno živilo, katerem manjka le vitamin C. Imajo tudi zelo veliko beljakovin in dobrega HDL holesterola.

Organski jogurt s svežim sadjem in polnozrnatimi kosmiči je lahko odličen začetek vsakega jutra. Tako kot je lahko sendvič iz polnozrnatega kruha, paradižnika in mozzarelle.

Moj sostanovalec je popolnoma obseden s sadni/zelenjavnimi smoothie-ji. K banani in jabolku zmešajte še nekaj polnozrnatih ovsenih kosmičev in prilijte deciliter organskega ovsenega mleka in imate odličen in slasten zajtrk.

Do naslednjič, ostanite močni in bodite prijazni. 

No comments:

Post a Comment