Thursday, November 8, 2012

Probiotiki #1


Sedaj, ko že imate malce več znanja o probiotikih si lahko ogledamo še, kaj si o njih misli vodilni slovenski raziskovalec na tem področju v Sloveniji.
Intervju Dr. Orla o probiotikih, izvedla Katarina Benko
Prvi del



Kako delujejo probiotiki?
Dr. Orel: Probiotiki delujejo zelo specifično. Na eni strani imamo celo vrsto probiotikov, katerih uporaba je namenjena zdravim ljudem in so namenjeni utrjevanju zdravja. Vplivajo na sestavo črevesne mikroflore na tak način, da utrjujejo zdravje. Utrjujejo ga pa na več načinov, na en način direktno preko funkcij črevesnih bakterij, na drug način, da jačajo črevesno pregrado in da vplivajo na delovanje črevesnega imunskega sistema.
Na drugi strani pa imamo probiotike, ki so pa zelo specifični in ki delujejo ob posebnih indikacijah. Probiotiki lahko skrajšajo in olajšajo potek drisk, tako virusnih, kot tudi bakterijskih. Pomembni so pri preprečevanju pojava drisk ob jemanju antibiotikov. Ob jemanju le teh se s pogostostjo deset pa do štirideset  procentov lahko pojavi kot stranski učinek driska.
Tretja taka indkacija so tako imenovane driske na potovanjih. Ko potujemo v tuje kraje se dostikrat “nalezemo” (okužimo) z domačimi bakterijami, ki za domačine niso škodljive, so pa škodljive za tujce, ki se prvič v življenju srečajo z njimi in lahko povzročijo nekaj dnevne zelo neprijetne driske, ki nam lahko pokvarijo dopust. Pri tem je dokazano, da uporaba zelo specifičnih probiotikov lahko zmanjša pogostnost pojava teh drisk.
Podobno kot lahko vplivajo na infekcijo v črevesu (že prej rečeno imunski sistem-celice imunskega sistema potujejo tudi v druge dele telesa, predvsem v različne druge sluznice- sluznice dihal, sečil, rodil in nenazadnje v materino mleko). Dokazano je da lahko določeni probiotiki  zmanjšajo pogostnost in težo infekcij dihal, infekcij sečil in rodil.
Potem so zelo pomembno področje t.i. funkcionalne motnje prebavnega sistema. O teh govorimo takrat, ko ne gre za neke težke organske bolezni, pri katerih bi našli neko anatomsko, vnetno, rakavo spremembo, ampak gre enostavno samo za moteno delovanje prebavil. Teh motenj je cela vrsta, pa če recimo vzamemo kakšno tako zelo pogosto, običajno, je to kronično funkcionalno zaprtje ali pa t.i. sindrom razdražljivega črevesa, pri katerem gre ponavadi za hkratno pojavljanje pogostih bolečin v trebuhu z bodisi zaprtjem, bodisi ponavljajočimi driskami ali mešanico enega in drugega, lahko spremljano s težavami z odvajanjem blata, lahko spremljano z občutkom napihnjenosti trebuha, lahko spremljano s pogostimi vetrovi. Spet ena cela vrsta specifičnih probiotikov lajša simptome in bolnikom omogoča čim boljše življenje, bolj urejeno odvajanje, skratka manj  tovrstnih težav.

Potem imamo tukaj še celo vrsto resnih vnetij črevesa pri katerih tudi vplivajo probiotiki. Na eni strani so to tako imenovane kronične vnetne črevesne bolezni, kot sta ucerozni kolitis in Crohnova bolezen. Gre za kronična vnetja črevesa, ki imajo simptome kot so bolečina v trebuhu, driske, pojav krvi na blatu, tudi slabo počutje bolnikov, lahko temperature, hujšanje, pri otrocih motena rast, lahko zunajčrevesni simptomi, kot so bolečine v sklepih, težave z jetri, kožni simptomi itn. In dokazano je da imajo neko, sicer zelo omejeno vlogo zaenkrat lahko probiotiki tudi pri zdravljenju tovrstnih bolezni, za katere tudi vemo, da so črevesne bakterije zelo pomemben dejavnik pri njihovem nastanku.

Potem imajo probiotiki vlogo verjetno tudi pri alergijskih boleznih. Vedno več se raziskuje vpliv na sam imunski sistem in ker vemo, da je alergija en način nenormalnega reagiranja imunskega sistema, proučujejo tudi uporabo probiotikov, bodisi pri spremljevalnem zdravljenju teh bolezni, seveda glavno zdravljenje je zmeraj kolikor se to da, izogibanje alergenom (če se lahko izognemo nečemu na kar smo alergični v hrani, alergenom, ki jih dobimo v zraku-cvetni, hišni prah) je to osnova zdravljenja. Potem imamo zdravljenje z zdravili, ki zmanjšajo alergijski imunski odziv, vendar vemo da lahko probiotiki ob sočasnem uživanju hitreje in bolje zmanjšajo količino neljubih simptomov.
In kar je tudi zanimivo, obstaja nekaj raziskav, ki kažejo, da zgodnje jemanje probiotikov v obdobju dojenčka lahko tudi zmanjša pojavnost teh alergijskih bolezni kasneje v življenju. Predvsem so to proučevali pri skupinah otrok, ki izvirajo iz družin z veliko pogostnostjo alergijskih bolezni, se pravi, ki imajo nagnjenost k takšnemu načinu imunskega reagiranja, da razvijejo alergije.

Potem se intenzivno proučuje uporabo probiotikov pri preprečevanju predvsem rakavih bolezni, v prvi vrsti prebavil, vendar je tu zelo težko narediti neke kvalitetne študije, ker vemo, da so to bolezni, ki nastajajo leta do desetletja in rezultati  predkliničnih raziskav kažejo na to, da imajo najbrž probiotiki tudi tu svojo vlogo.

Potem je cela skupina presnovnih bolezni pri katerih se uporabljajo probiotiki. V prvi vrsti dejansko bolezni, kjer gre za motnje presnove v črevesu. En tak tipičen in pogost primer je intoleranca na mlečni sladkor t.i. laktozna intoleranca, kjer imamo mi v našem črevesu premalo encima, ki razgrajuje mlečni sladkor. Zaradi tega imajo taki ljudje po uživanju mleka ponavadi bolečine v trebuhu in drisko. Ta sladkor, ki ostane neprebavljen s strani naših encimov, potem razgrajujejo črevesne bakterije in pri tem tvorijo celo vrsto snovi, ki povzročajo nam neljube simptome. Če pa mi uživamo bodisi hrano, ki vsebuje malo mlečnega sladkorja ali pa fermentirane mlečne izdelke, ki vsebujejo tudi bakterije, ki same razgrajujejo mlečni sladkor, pa ponavadi ni težav.
Zelo se raziskuje tudi možnost delovanja na druge vidike presnove, konec koncev tudi na debelost. Raziskave na živalih so jasno pokazale, da se sestava črevesnih bakterij pri debelih in suhih živalih med seboj razlikuje in mislim, da bomo prej kot slej dobili tudi probiotike, ki bodo lahko vplivali na telesno težo. Mi pa vemo, da veliko področje uporabe probiotikov ni v humani medicini, ampak je v veterini, kjer jih uporabljajo ravno v drugi smeri in sicer da živali hitreje pridobivajo na telesni teži, da se bolje redijo, da hitreje dosežemo nek donos in spet vidimo, da probiotiki ugodno vplivajo na prebavo, presnovo in zato živali hitreje rastejo in se redijo.

Do naslednjič, bodite močni in ostanite prijazni. 

No comments:

Post a Comment