Intervju Dr. Orla o probiotikih,
izvedla Katarina Benko
Drugi del
Kaj je boljše; probiotik
v obliki kapsul/praškov ali v obliki jogurta?
Dr. Orel: Jaz bi rekel, da to ne igra nobene vloge. Probiotik mora izpolniti
ključne pogoje. Ti ključni pogoji so pa naslednji:
- da vsebuje v prvi vrsti
specifične seve bakterij, za katere je znanstveno dokazano/potrjeno, da imajo
koristne učinke
- da vsebujejo zadostno
količino živih bakterij, kajti vemo, da v veliki večini primerov so učinki
vazani na živost bakterij in vsaj nekaj časa na njihovo preživetje v prebavnem
traktu; torej nam nič ne pomaga če so te bakterije tekom proizvodnje izdelka
ali skladiščenja izdelka, v trgovini pomrle in v času, ko uporabik to zaužije,
ne vsebujejo več zadostne količine živih bakterij, da bi lahko od njih
pričakovali koristni učinek
- med lastnostmi, ki so zelo pomembne pri
bakterijah, ki jih uporabljajo za probiotike, je njihova sposobnost preživetja potovanja skozi agresivne dele
prebavnega trakta. To je predvsem zgornji del prebavil in sicer želodec, kjer
vemo, da je zelo kislo okolje, dvanajstnik, kjer se
v prebavila vlivajo žolč in prebavni encimi, predvsem iz trebušne slinavke in
pri tem pomorijo veliko teh bakterij. Cilj teh bakterij pa je ponavadi spodnji
del ozkega črevesa in široko črevo, kjer se lahko za nekja časa naselijo,
razmnožujejo in vplivajo na sestavo črevesne flore in preko tega pride do
njihovih pozitivnih učinkov. Glavno, kar bi še enkrat poudaril, pa so
znanstveno dokazani, tudi s kliničnimi raziskavami, učinki teh bakterij na zdravje. Mi ne
moremo govoriti o probiotiku, dokler nimamo znanstveno dokazanih učinkov na
človeško zdravje. Velika pomankljivost številnih preparatov, bodisi mlečnih
izdelkov, bodisi kapsul/praškov, ki se prodajajo, predvsem kot prehranska
dopolnila, je to, da dejansko sevi, ki so v njih, niso vsi znanstveno dokazano učinkoviti. Druga stvar, ki
se jo moramo zavedati, je pa specifičnost učinka. Pravzaprav ni nobene bakterije,
ki bi imela hkrati deset različnih koristnih učinkov, ampak imajo enega, dva
ali le nekaj. Če mi vzamemo v roko
izdelek, na katerem bodo hkrati trdili, da njihovi probiotiki, če karikiram, pozdravijo na eni strani drisko, na
drugi strani, pa če smo zaprti, da bomo lažje odvajali, potem gre zelo verjetno
za propagando/blef. Zaradi tega se na trgu nahaja tudi toliko različnih
preparatov. Med njimi se najdejo kvalitetni, vrhunski
preparati, katerih učinkovitost je dokazana, katerih kvaliteta se redno
kontrolira, ne samo s strani proizvajalcev, ampak tudi s strani ustreznih
strokovnih inštitucij, so pa številni tudi
takšni, ki nimajo teh lastnosti. Vemo, da so uspešni
pri nekaterih, ne morejo pa biti uspešni pri vseh indikacijah. Ponavadi imajo
ustrezne oznake, zakaj naj bi se uporabljali, čeprav je to zdaj področje, ki je
vedno bolj strogo regulirano, tudi s strani EU. Za razliko od zdravil, se
probiotiki uvrščajo v področje funkcionalne hrane, tukaj na tem področju je
veliko prehranskih, mlečnih izdelkov. Na drugi strani se ostali probiotiki
tržijo kot prehransko dopolnilo, za katera pa veljajo veliko bolj ohlapne
regulatorne smernice, kot npr. za področje zdravil.
Kako se poslužujejo
zdravljenja s probiotiki v tujini; ali le to vse bolj vključujejo v
zdravljenja?
Dr. Orel: Probiotiki so doživeli “bum” pred približno
dvajstetimi do petnajstimi leti. Pred tem smo imeli zelo malo znanstvene
osnove, malo se je to področje preučevalo. Bili so pionirji tega, nekje na
prelomu iz devetnajstega v dvajseto stoletje, predvsem Metchnikoff je zelo
znan, ki so ugotavljali, da so določene bakterije, ki se nahajajo v mlečnih
proizvodih (v jogurtu), ki koristijo zdravju. Če se ozremo še bolj nazaj v preteklost,
sploh niso vedeli, da so bakterije tiste, ampak so že določeni zdravniki v
antiki, v stari Grčiji in Rimu vedeli, da so izdelki iz fermentiranega mleka
(kislo mleko) koristni zdravju. In sicer so do tega prišli z opazovanjem.
Medtem, ko prave znanstvene temelje za to
lahko iščemo v začetku 20 . stoletja, ko so ugotovili, da so za izboljšanje počutja zaslužene
določene specifične vrste bakterij, ki so se že dalj časa uporabljale predvsem
v živilski industriji. Med ljudmi je bilo nekako znano, da so ta živila zdrava
živila. Ampak tako znanstveno osnovo, da pa mi vemo kako je tak učinek
specifičen, vezan ne samo na vrsto bakterij ampak celo na sev, intenzivno
iskanje, preizkušanje teh sevov na
predklinični ravni v raziskavah in potem na klinični ravni s poskusi pri ljudeh
oz. bolnikih tudi lahko z različnimi težavami… To pa nekje zasledimo v zadnjih
dvajsetih letih. In seveda bolj kot se to znanje množi, bolj se veča tudi vedenje
o tem v strokovnih krogih in nenazadnje, jaz upam da tudi v laični javnosti,
preko kupa teh informacij, ki jih lahko dobijo in so že na voljo.
No comments:
Post a Comment