Kamorkoli se obrnemo nas obkroža. Vsepovsod jo je polno a nihče
ne ve točno čemu služi. Le redki si dejansko vzamejo čas in preverijo, kaj točno je. Ste že ugotovili o čem se gre?
Naslednjih nekaj tednov bo namenjeni funkcionalni prehrani, začeli
pa bomo s probiotiki. Kaj so, kako delujejo in kje jih najdemo.
Napisala Katarina Benko
Živimo
v času, kateremu vlada hitro in stresno življenje. Včasih se zdi, kot da si ne
znamo več vzeti časa zase, z izgovorom, da imamo preveč dela v službi, doma z
otroci itn. Zelo pomembno dejstvo, ki ga v teh časih pozabljamo je to, da se
večina ljudi ne zna več zdravo prehranjevati. Nezdravemu prehranjevanju in
stalnemu stresu pa običajno sledijo raznovrstne bolezni. Med njimi so tudi
slabitev imunskega in našega prebavnega sistema oz. črevesne mikroflore.
Tehnologija
je napredovala tudi na področju živilstva, zato se na trgu in v sodobni
prehrani pojavlja vse več t.i.
funkcionalne prehrane, ki naj bi imela različne prednosti. Le ta vsebuje
dodatke, ki potrošniku omogočajo/zagotavljajo
specifične, zdravju koristne učinke. Med
funkcionalno prehrano uvrščamo tudi izdelke s probiotiki tj. mlečnokislinske
bakterije s posebnimi lastnostmi.
V
skupino živil ,ki jo imenujemo funkcionalna prehrana, spadajo tudi probiotiki.
V tej skupini zasedajo zelo pomembno mesto, saj jih ne uporabljamo samo za
prehranbene namene ampak čedalje bolj tudi za terapevtske namene. Vključuje se
jih v različne diete bolnikov zbolelim za rakom, pri zdravljenju drisk, pri
bolnikih z alergijsko reakcijo na lepek (gluten), pri okrevanju po različnih
okužbah itd.
Povzeto
iz napisanega je funkcionalna prehrana – nutracevtiki sinonim za hrano, ki
oskrbuje organizem z osnovnimi hranili, poleg tega pa preprečuje obolenja in
pripomore k boljšemu zdravstvenemu stanju. Pozitivni učinki uživanja
probiotikov – funkcionalne hrane pa so znanstveno dokazani in podprti z definicijami.
(Zbornica nutr.-diet., 8) Predstavniki te skupine so živila z dodanimi probiotičnimi bakterijami in
prebiotiki, fermentiranimi mlečnimi izdelki itd. Le te uvrščamo v živilsko
industrijo, poznamo pa tudi izdelke v obliki praškov in kapsul, ki jih
zaužijemo običajno z kozarcem vode. Po uspehu mlečnih probiotičnih izdelkov na
trgu je farmacevtska industrija izdelala svoje raznovrstne izdelke s
probiotiki.
Vsaka
bakterija pa ne more biti probiotična bakterija, saj mora imeti za pridobitev
tega naziva veliko število specifičnih lastnosti.
V ta namen obstajajo selekcijski kriteriji za
probiotike, ki jih delimo v štiri osnovne skupine (Klaenhammer in Kullen, 1999):
1)
Primernost oziroma varnost
»Sev,
ki ga uporabljamo kot probiotik, mora biti natančno taksonomsko identificiran,
poznane morajo biti njegove karakteristike.« S pogleda varnosti, le ta
vključuje naslednje specifikacije:
a) vrstna specifičnost – želeno je, da je za
humano uporabo sev humanega izvora,
b)
izoliran naj bo iz zdravega prebavnega trakta človeka
c)
sev mora biti nepatogen in netoksičen,
d)
sev mora imeti status GRAS (Generaly Regarded As Safe) , (Zbornica nutr.,
diet., 11) ; status GRAS daje bakterijam
sloves »varnih« mikroorganizmov, ki so že dolgo v uporabi. Le bakterije so
dovolj znanstveno preučene v smislu njihovega vpliva na zdravje, saj
preprečujejo črevesne infekcije, driske nastale zaradi različnih vzrokov,
znižujejo škodljivo fekalno encimsko aktivnost, itd. (Bajt 2007, 75)
2)
Tehnološka ustreznost
Sev,
ki ga nameravamo uporabiti v industriji
za proizvodnjo probiotičnih mlečnih izdelkov, mora biti primeren za
gojenje in shranjevanje v koncentrirani obliki. Ohraniti mora tudi želene
karakteristike med pripravo kulture, tehnološkim
postopkom, ter skladičenjem živila. Zelo pomembno pri tem je, da je sev
genetsko stabilen. Ko probiotik vključimo v hrano mora prispevati k dobrim
organoleptičnim lastnostim. Ne sme pa imeti negativnih učinkov, če že ne
prispeva k dobrim organoleptičnim lastnostim.(Zbornica nutr. In diet., 11)
3)
Tekmovalnost
Med
najpomembnejšima selekcijskima kriterijema sta zmožnost ohranjanja metabolne
aktivnosti v prebavnem traktu (na ciljnem mestu) in sposobnost vezave
probiotične bakterije na črevesno površino. Pri prvem mora sev izpolniti veliko
zahtev, med katerimi so tudi odpornost proti želodčni kislini in žolćni soli.
Pri drugem mora biti bakterija sposobna vsaj začasne kolonizacije in tekmovanja
z normalno črevesno mikrofloro. Vezava ima zelo veliko vlogo tudi pri
stimulaciji imunskega sistema, saj omogoča probiotičnim bakterijam neposreden stik z
limfoidnim tkivom debelega črevesa.
Debelo črevo ima funkcijo posredovanja tako lokalnih kot sistemskih
imunskih odgovorov.
4)
Delovanje in funkcionalnost
Preučevanje
delovanja in funkcionalnosti seva obsega veliko lastnosti in sicer:
»antagonistično delovanje proti patogenim bakterijam, proizvodnjo
protimikrobnih snovi (bakteriocini, vodikov peroksid, organske kisline itd.),
stimulacijo imunskega sistema, antimutagenost, antikarcinogenost in klinično
dokumentiranje zdravstvenih učinkov. »(Zbornica nutr., diet., 12).
Laktobacili
|
Bifidobakterije
|
Enterokoki
|
Ostali
|
L. acidophilus
L. plantarum
L. rhamonsus
L. delbrϋckii subsp.
bulgaricus
L. fermentum
L. johnsonii
L.gasseri
L. salivarius
L. reuteri
|
B. bifidum
B. infantis
B. adolescens
B. longum
B. breve
B. lactis
|
E. faecium
E. faecalis
|
Saccharomyces boulardii
Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Leuconostoc mesenteroides
Propionibacterium freudenreichii
Pediococcus acidilactici
Streptococcus thermophilus
Escherichia coli
|
No comments:
Post a Comment