Katere so glavne stvari, ki
jih potrebujemo za preživetje? Če gledamo zgolj s strani preživetja so to
kisik, hrana in voda.
Najosnovnejša stvar, katero potrebujejo
naša telesa, je voda. Naša telesa so 46-61% zgrajena iz vode, ta procent pa je
odvisen od spola in starosti. Ženske imajo več maščobnega tkiva (10% tega tkiva
je voda) in imajo zato manj vode v telesu v primerjavi z moškimi, ki imamo več
mišičnega tkiva (65-75% tega tkiva je voda). S starostjo upada količina vode,
ki jo imamo v telesu, ne glede na to ali smo moški ali ženske. Pravilna
preskrbljenost z vodo
Kri, ki je sestavljena tudi iz
dela vode, prenaša hranila, pline, odpadne snovi, hormone in ione po telesu.
Igra zelo veliko, če ne največjo vlogo v vseh telesnih funkcijah. Uravnava
temperaturo telesa, pomaga pri rednem odvajanju in vlaži sklepe.
Odrasla oseba v povprečju
izgubi 2,2 litra tekočine vsak dan samo z normalnimi dnevnimi aktivnostmi. To
tekočino je seveda nujno potrebno nadomestiti. Vso tekočino pa ni potrebno
spiti in jo dober del dobimo tudi iz hrane in z oksidacijo (prebavljanjem) hranil
v naših telesih. Svojim strankam ponavadi priporočam 20 ml vode na kg telesne
teže, če so zmerno fizično aktivni in okoli 30, če so zelo aktivni. Izguba le 2
procentov vode iz telesa lahko vpliva na našo športno učinkovitost. Zadostna
preskrbljenost z vodo celo poveča metabolizem in sicer za do 3%. Mogoče ne
zveni veliko vendar je vsaka pomoč dobrodošla.
Pravilo, katerem lahko vsi
sledimo je zelo preprosto. Piti moramo toliko tekočine, dokler naš urin ne
zgleda bledo rumen (kot limonada). Če je temnejši, potem nam zagotovo manjka
vode v telesu, če pa je svetlejši pa obstaja velika verjetnost, da smo zaužili
preveč tekočine (kar lahko splahne življenjsko pomembne soli in elektrolite iz
telesa).
Odličen vir vode je… Voda!
Poleg nje so tu še ostale pijače kot so nesladkani zeleni čaj vendar je pri
njegovem uživanju potrebno biti previden, saj vsebuje kofein. Ne glede na vir
vode se izogibajte sokovom (z izjemo sveže stisnjenih sokov) in pijač z
umetnimi barvil, sladili in sladkorji.
Zgleda, da se vsi na svetu bojijo nečesa povezanega s hrano. To je postala
že kar velika težava, saj so vsi popolnoma prepričani v svoj prav in trdijo, da
je točno določeno hranilo ali vitamin, odgovoren za njihovo potencialno ali
dejansko preveliko telesno težo. Preden vam začnem razlagati o nutrientih, kj jih
imamo v hrani naj vam bo ena stvar jasna za vse večne čase! Posamična hranila niso
odgovorna za preveliko telesno težo! Presežek zaužitih kalorij in neaktiven
način življenja sta glavna krivca!
Ogljikovi hidrati so organske spojine, ki dajo 4 kalorije na 1 gram.
Delimo jih na preproste, med katere vključujemo mono in disaharide, in
kompleksne ogljikove hidrate, med katere spadajo oligo in polisaharidi ter
vlaknine.
Mono in disaharidi niso nič drugega kot sladkorji. Predstavnik
monosaharidov je glukoza, sukroza oziroma namizni sladkor, pa je predstavnik
disaharidov. Polisaharidi pa so zgrajeni iz dolgih verig monosaharidov. Če
jih gradijo le verige, potem dobimo škrob, če pa so te verige razvejane, dobimo vlaknine.
jih gradijo le verige, potem dobimo škrob, če pa so te verige razvejane, dobimo vlaknine.
V naših telesih so monosaharidi glavni vir hitro dostopne energije in
nam služijo kot hitro dostopno gorivo za naše dnevne dejavnosti. Če jih imamo
preveč v krvi se iz trebušne slinavke izloči hormon inzulin, ki jih »pospravi«
v mišične celice v obliki glikogena. Če pa so mišične celice že polne, potem jih
odnese v jetra, kjer se preoblikujejo v maščobe in shranijo v maščobnih
celicah.
Zelena banana ima 80% škroba in 7% sladkorjev. Rumena banana s pikami
pa ima 5% škroba in 90% sladkorjev.
Glavna vloga vlaknin v naši prehrani je povečanje volumna hrane in
pomoč pri iztrebljanju (več o tem pri poglavju o vlakninah)
Vsi ogljikovi hidrati gredo skozi našo prebavo na isti način. Dolgoverižni
sladkorji se razgradijo na posamezne sladkorne molekule, ki preidejo v kri. Po
krvi se nato prenesejo v mišice, kjer se ponovno povežejo in shranijo kot
glikogen (rezerva sladkorja). Če je sladkorjev v krvi več, kot pa bi se lahko
shranili v mišicah, gredo le ti v jetra in se spremenijo v maščobe. Raziskave
kažejo, da gre HFCS direktno v jetra in se tam metabolizira v maščobo in s tem
posledično poveča maščobno maso ter vpliva na hitrejši razvoj srčno žilnih
bolezni in diabetes. Vlaknine pa se ne prebavijo tako ostali sladkorji. Več o
vlogi vlaknin pa v prihodnjem blogu
Prehrana zdravega posameznika
naj bi vsebovala med 30 in 70% kvalitetnih ogljikovih hidratov. Vendar se tukaj
pojavi eno vprašanje: kateri so kvalitetni ogljikovi hidrati?
Najboljši vir ogljikovih
hidratov definitivno niso bel kruh, bel riž, gazirane pijače in ostala, visoko
procesirana/rafinirana živila, katerih uživanje je tesno povezano s srčno
žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in nekaterimi oblikami raka. Z
debelostjo so povezani predvsem zato, ker so jim v postopku procesiranja
odstranili ovoje in s tem vlaknine ter ostale snovi. Ker nimajo vlaknin jih
tako lahko pojemo več, ne da bi dejansko čutili sitost. Pretirano uživanje
takšnih živil povzroči nenadni dvig krvnega sladkorja, ki je še posebej nevaren
za bolnike s sladkorno boleznijo.
Predelana živila, kot so kupljene
sladice in pred pripravljeni obroki imajo veliko mononatrijevega glutamata
(MSG), dodatnih arom, prezervativov, hidrogeniranih ali delno hidrogeniranih
olj, umetnih sladil in barvil ter ostalih stvari, katere naša telesa ne
potrebujejo.
Najboljša živila, polna
ogljikovih hidratov, so zelenjava, sadje, stročnice in polnozrnata žita. Vsa
vsebujejo veliko mineralov, vitaminov, vlaknin in fitonutrientov, ki pomagajo
pri ohranjanju dobrega zdravja.
Polnozrnata žita imajo vse
dele semena nedotaknjena, med tem ko pri rafiniranih oziroma predelanih živilih
semena nimajo več svojega ovoja (v katerem se nahaja večina prej omenjenih vlaknin,
mineralov in fitonutrientov).
Do naslednjič, ostanite močni
in bodite prijazni.
No comments:
Post a Comment