Pred kratkim sem imel dolg
pogovor s svojo dobro prijateljico. Punca se mi je pritoževala zaradi svoje
redne zaprtosti. Rekla je,
da ima občutek kot da je upočasnjena, brez energije in
napihnjena. Po tem ko sem pregledal njeno prehrano mi je bilo dokaj hitro
jasno, kje je vzrok. Primanjkovalo ji je vlaknin.
Za razliko od drugih ogljikovih hidratov (OH)
se vlaknine ne morejo razgraditi v telesu, kar pomeni da se ne morejo
prebaviti. Ravno zato za nas nimajo kalorične vrednosti. Vendar so pomembne,
saj pomagajo pri vzdrževanju zdravja na mnogo načinov. Zmanjšajo verjetnost
nastanka srčno žilnih bolezni, sladkorne bolezni in zaprtja. Nekatere raziskave
so predlagale, da lahko zadosten vnos vlaknin zmanjša verjetnost za nastankom
raka na debelem črevesju, vendar so bile zavrnjene.
Poznamo dve vrsti vlaknin in sicer vodotopne
in ne-vodotopne. Vodotopne vlaknine se vežejo na maščobo v prehrani, zniža LDL
(slab holesterol) in pomaga pri uravnavanju sladkorja v telesu. Tako kot
ne-vodotopne vlaknine da prostornino naši hrani ter nam s tem omogoča, da smo
siti dlje časa. Netopne vlaknine potisnejo hrano skozi prebavila in s tem
omogočajo presnovo hrane. Če jih ne bi bilo, potem bi se v nekem delu naših
prebavil hrana ustavila in bi začela gniti.
Obstaja staro prepričanje, da uživanje večje
količine vlaknin pospeši hitrost iztrebljanja. To ne drži. Vpliva na težo
iztrebka in tudi na količino naših poti na WC.
Pri vlakninah, ki jih jemljemo z dodatki,
moramo biti še posebej previdni, saj povečana količina vnosa vlaknin negativno
vpliva na sprejemanje kalcija. Pametno je zaužiti nekih 12 – 14g vlaknin na
1000 zaužitih kalorij (kar nanese nekje med 25 in 30 g vlaknin)
Odličen vir vlaknin so zelenjava (špinača, solate,
korenje, kumare…) sadje, stročnice, polnozrnata živila, Kus Kus in semena.
Ljudje
me pogosto vprašajo, katera je najlažja stvar, ki jo lahko naredijo, da
izgubijo/obdržijo težo ali da imajo več energije. Seveda jim vedno povem, da se
morajo pravilno prehranjevati, biti redno fizično aktivni in da morajo dovolj
spati. Seveda, to ni odgovor, katerega iščejo. Nisem oseba, ki vam bo dala
najpreprostejše nasvete, s katerimi boste rezultate videli šele čez par let.
Vendar
pa obstaja ena stvar, ki jo lahko spremenite takoj in bo že isti dan prinesla
pozitivne rezultate. Jejte zajtrk!
Ljudje, ki ne
jedo zajtrka, zaužijejo skozi dan več kalorij od tistih, ki jedo zajtrk. To je
dejstvo. Za ostale obroke izberejo slaba živila, saj jih žene predvsem impulz. Kot
pri večini stvari v življenju, je tudi pri hrani veliko odvisno od tega, kako
začnemo. Izbira živil pri zajtrku lahko drastično vpliva na izbiro živil v
naslednjih obrokih.
Vendar kaj naj
jemo za zajtrk? Dobri stari kosmiči so vedno opcija. Le bodite pozorni, da so
kosmiči polnozrnati in nimajo dodanega sladkorja ali kakšnih drugih snovi.
Preko njih polijte malo organskega ali kokosovega mleka in dodajte malo cimeta.
Jajca so odlična
za začetek dneva. So skoraj popolno živilo, katerem manjka le vitamin C. Imajo
tudi zelo veliko beljakovin in dobrega HDL holesterola.
Organski jogurt s
svežim sadjem in polnozrnatimi kosmiči je lahko odličen začetek vsakega jutra. Tako
kot je lahko sendvič iz polnozrnatega kruha, paradižnika in mozzarelle.
Moj sostanovalec
je popolnoma obseden s sadni/zelenjavnimi smoothie-ji. K banani in jabolku
zmešajte še nekaj polnozrnatih ovsenih kosmičev in prilijte deciliter
organskega ovsenega mleka in imate odličen in slasten zajtrk.
Do naslednjič,
ostanite močni in bodite prijazni.
No comments:
Post a Comment